• ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
  • کاهش تقاضای دلار، کاهش نرخ ارز

    کاهش تقاضای دلار، کاهش نرخ ارز

    نرخ ارز که در طول آبان ماه رو به صعود داشت، با در دست گرفتن قدرت توسط فروشنده‌ها در اواخر هفته‌ی قبل شروع به نزول کرد. در پنجمین روز هفته‌ی گذشته معاملات ارزی روی مرز ۱۲ هزار تومان انجام می‌شد. با افزایش فروش‌ها این قیمت تا ۱۱هزار و ۹۰۰ تومان عقب برد.

    هفته‌ پرنوسان

    با نگاهی به نمودار پایین می‌توان متوجه شد که نرخ ارز از چهارشنبه، ۲۸ آبان با شیب نسبتا تندی، شروع به کاهش کرده است. اختلاف قیمت بین ابتدا و انتهاب بازه‌ی ۵ روز اخیر به ۳۷۰۰ ریال می‌رسد که برای این مدت زمان کوتاه، عدد قابل توجهی‌ست.

    کاهش نرخ دلار

    کاهش نرخ دلار

    با افت قیمت در آخر هفته خیلی از پیش‌بینی‌های معامله‌گران به هم خورد. بسیاری از معامله گران تصور می‌کرند که مرز ۱۲هزار تومان کف حمایتی جدید برای دلار است ولی این انتظارات از ابتدای روز چهارشنبه تحت تاثیر کاهش نرخ حواله‌ی درهم قرار گرفت. در این شرایط کاهش نرخ دلار برای بازارساز بهترین ایده این بود که نرخ دلار را کاهش دهد و نوسان‌گیران هم با توجه به قدرت بازارساز وارد درگیری و کشمکش با کاهش نرخ ارز نشدند.

    کاهش تقاضای غیرمنتظره ارز

    یکی دیگر از نقاط جالب بازار ارز در هفته‌ی گذشته، با توجه به شلوغی‌ها و درگیری‌های سراسر کشور عدم بالا رفتن تقاضای ارز، به منظور تقاضای احتیاطی به بازار است. خیلی‌ها انتظار داشتند که بسیاری از سرمایه‌گذاران در هفته‌ی گذشته منابع ریالی خود را تبدیل به دلار کنند اما تقاضای احتیاطی قابل توجهی وارد بازار ارز نشد. آن چه که در میدان فردوسی دیده می‌شد صرافی‌های خالی و خلوت، و عدم افزایش تقاضای ارز بود.این کاهش تقاضا حتی در صرافی‌های ملت و ملی نیز دیده می‍شد در حالیکه در ابتدای هفته‌ی گذشته افراد زیادی در صف خرید این دو صرافی دیده می‌شد. در این میان خیلی از فعالان حرفه‌ای این حوزه اعتقاد داشتند که قطع سراسری اینترنت و اختلالات انتقال حواله‌های ارزی نیز مسبب این کاهش تقاضا شده است.

    تحلیل رفتار نوسان‌گیران

    به عقیده‌ی بنده نوسان‌گیران رفتار صحیح و منطقی را در این کاهش قیمت در پیش گرفتند. اگر نوسان‌گیر با توجه به کاهش قیمت ارزی که در اثر کاهش تقاضای خصوصی و افزایش عرضه‌ی بازارساز اتفاق افتاده بود، شروع به خریدهای سنگین ‌می‌کرد با حجم زیادی از دلار روی دست مانده مواجه می‌شد که در قیمت‌های بالا خریداری کرده بود. نوسان‌گیران رفتار منطقی را نشان دادند تا هم با بازارساز و عرضه‌ی زیاد سرشاخ نشوند و هم قدرت خرید خود را برای خرید در قیمت‌های پایین‌تر حفظ کنند.

    نرخ ارز، کاهش یا افزایش؟ با توجه به اینکه افراد زیادی در شوک‌های ارزی سال‌های ۹۶ و ۹۷ دلار مورد نیاز و نیز در توان خود را خریده‌اند، و اینکه خیلی از مردم عادی قدرت ریسک پذیری برای حضور در بازار ارز را ندارند و به وضوح دیگر ریالی برای ورود به این بازار باقی نمانده، نظریه‌ی کاهشی‌ها، در مورد نرخ ارز بسیار قوت می‌گیرد. با این وجود کاهش صادرات نفتی و درآمدهای دلاری می‌تواند بازارساز را برای تعمین عرضه‌ی کافی دچار مشکل کند پس دولت باید به فکر ساز و کارهایی برای افزایش ارزآوری خود باشد.