• ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
  • شاخص بورس تهران با وقوع شوک‌های جهانی مسیر صعودی در پیش می‌گیرد

    شاخص بورس تهران با وقوع شوک‌های جهانی مسیر صعودی در پیش می‌گیرد

    در جریان داد‌وستدهای امروز(۵ بهمن) بازار سرمایه تعداد ۶ میلیارد و ۳۵ میلیون سهم و حق‌تقدم به ارزش ۴۰۰۵ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفتند و شاخص بورس اوراق بهادار تهران اولین روز کاری هفته را با رشد ۵۷۹۰ واحدی آغاز کرد تا این نماگر بورسی از مرز ۴۱۷ هزار واحد عبور کند.

    در روز جاری نمادهای مخابرات ایران، گروه مپنا و گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید بیشترین تأثیر مثبت را بر رشد شاخص بورس داشتند و در مقابل نمادهای معاملاتی شرکت‌های ملی صنایع مس ایران، بانک ملت و معدنی و صنعتی گل‌گهر با افت خود از افزایش بیشتر نماگر بازار سهام ممانعت کردند.

    علی‌رغم شوک منفی بازار جهانی با فشار نقدینگی در گردش، بازار سهام در روز جاری مسیر صعودی را پیمود. شیوع ویروس کرونا در چین و شرق آسیا و ریسک‌های ناشی از آن، عرضه و تقاضای محصولات خام جهانی با مقصد چین را مختل کرده‌است و قیمت جهانی کامودیتی‌ها با فشار روند نزولی را در پیش گرفته‌اند. یکی از فاحش‌ترین اتفاقات کاهش قیمت جهانی مس از ۶۲۰۰ دلار به ۵۹۰۰ دلار در روزهای پایانی هفته گذشته می‌باشد.

    با توجه به اینکه بازار بورس تهران از ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک عبور کرده‌است و صرفا با تکیه بر جریان نقدینگی روزافزون مسیرهای صعودی را طی می‌کند، وقوع چنین شوک‌های می‌تواند مسیر جریان نقدینگی را از سهام کامودیتی محور به داخلی‌ها و سهم‌هایی با جریان داغ معاملاتی تغییر دهد. اما با غلبه عمومی تقاضا بر عرضه، روند کلی بورس مثبت بوده و نقدینگی آزاد شده در برخی از سهم‌ها راه خروج از بازار بورس را در پیش نمی‌گیرند.

    حرکت نقدینگی‌ها به سمت صنایع داخلی بازار بورس

    بروز ریسک‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا در شرق آسیا که به تشدید عرضه کامودیتی‌ها و افت قیمت آن‌ها انجامید، موجی از فروش را در سهام شرکت‌های مرتبط با قیمت‌های جهانی به‌وجود آورد اما نقدینگی حاصل از این فروش‌ها بیشتر به سمت صنایع با تولیدات داخلی متمایل شد. تشدید صف‌خریدها در نمادهای سیمانی، لاستیک، ماشین‌آلات، محصولات فلزی، دارویی‌ها، کاشی و سرامیک و حمل‌ونقل بیشترین تأثیر مثبت را بر رشد شاخص بورسی داشته‌است.

    از طرفی بیشترین حجم و ارزش معاملات روزانه در گروه خودروسازی و ساخت قطعات ثبت شده‌است و شاخص صنعت نیز رشد بیش از ۴درصدی را تجربه کرده‌است. در این گروه بیشترین میزان خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی و رسیدن به سطح ۷۰ میلیارد تومان نشان‌دهنده افزایش تمایل سهامداران خرد به خرید در نمادهای خودروساز است. انتظار گزارش خوب قطعه‌سازها و نزدیک شدن به موعد تصمیم‌گیری در خصوص افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران خرد می‌باشد. دلایل ذکر شده با وزن بیشتر موضوع تجدید ارزیابی دارایی‌ها رالی سیمانی‌ها را نیز بسیار پرشتاب کرده است و جهش‌های قیمتی در نمادهای این گروه نیز با عرضه‌های قطره‌چکانی کماکان ادامه دارد.